неділю, 21 лютого 2021 р.

ТИЖДЕНЬ БЕЗПЕЧНОГО ІНТЕРНЕТУ 2021

        Сьогодні проблема безпеки дітей в Інтернеті постала особливо гостро. Кожного року аудиторія користувачів Всесвітньої мережі дедалі розширюється, переважну її частину становить молоде покоління — підлітки, які повністю не усвідомлюють загрозу, що може чекати на них у віртуальному просторі.

        З метою підвищення інформаційної компетентності учасників освітнього процесу, створення сприятливих умов для підготовки молодого покоління до життєдіяльності в інформаційному суспільстві, забезпечення захисту від шкідливих інформаційних впливів, акцентування уваги на важливості безпечної поведінки у Всесвітній мережі з 08.02.2021 по 12.02.2021 у ДНЗ "Теофіпольський ПАПЛ" було організовано проведення тематичного Тижня безпечного Інтернету за  планомУ рамках тижня було проведено ряд різноманітних заходів. 

       За цей період кожен, як цифровий громадянин майбутнього, зміг долучитися  до створення кращого Інтернету за допомогою навичок цифрової грамотності. Захоплюючим для здобувачів освіти став веб-квест "Детективи" .  Зашифровані QR-коди допомогли учасникам пригадати та запам'ятати основні правила безпечного Інтернету.

             

        З метою поглиблення і розширення знань з основ безпечної роботи в Інтернеті зняли відеоролик під назвою «День Безпечного Інтернету» у ДНЗ «Теофіпольський ПАПЛ», у якому висвітлили основні небезпеки Всесвітньої мережі та разом об'єдналилися задля найкращого Інтернету.




     З нагоди Дня безпечного інтернету відбувся всеукраїнський урок "Онлайн-синергія для найкращого інтернету"Виконали кілька вправ на обізнаність у цифровому етикеті, пильність, спроможність аналізувати інформацію та визначати безпечність/небезпечність інтернет-ресурсів чи повідомлень. Так, наприклад, вправи на пильність навчали аналізу безпечності електронних повідомлень, які користувач отримує на свій e-mail. Зокрема, виявленню шахрайських повідомлень, які націлені на збір особистої інформації про користувача. Також були вправи з модулю “Захист”, в якому учасників навчали складати надійні паролі для своїх облікових записів. Окрім цього, навчання було присвячено мережевому етикету, правилам спілкування в онлайн-спільноті, безпечній поведінці та правильній реакції на образи та агресіє від учасників онлайн-спілкування. Також учасники онлайн-уроку отримали поради, до кого і як звернутися у випадку образ, погроз чи небажаних дій під час спілкування в соціальних мережах. Підсумком уроку став ось такий цифровий бейдж 👇

    Всеукраїнський онлайн-урок був організований Академією цифрового розвитку та ГО «Центр демократичних реформ і медіа» за участі Міністерства освіти та науки, Міністерства цифрової трансформації, Google Україна.

        Зі збільшенням доступу дітей до Інтернету більш поширеними стають і онлайн злочини сексуального характеру щодо дітей. Мета злочинців – приватні фото, гроші та особисті зустрічі з дітьми. Часто самі підлітки надсилають один одному свої інтимні фото, що спричиняє кібербулінг та булінг в закладі освіти.


    В період карантину діти стали проводити на 80% більше часу онлайн, значно почастішали випадки булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті збільшилась вдвічі.

    З метою профілактики та захисту дітей від шантажу в цифровому просторі, сексуального насильства та експлуатації, в рамках всеукраїнської акції проведено відеолекторій, де учні отримали рекомендації, як захистити себе в інтернет - просторі. #STOP_SEXТИНГ

    Отож, тематичний тиждень пройшов змістовно та цікаво.  Проведені заходи засвідчили бажання усіх здобувачів освіти об’єднатися з метою сприяння та створення найбільш позитивного і кращого інтернету.








Немає коментарів:

Дописати коментар